Onsdag 11. september besøkte Idrettens tematurne Os, og tolgingene som tok turen fikk en givende og matnyttig kveld med inspiratorene Tom Jacobsen og Frode Kyvåg.

Se bilder fra kvelden her

Tom Jacobsen er en av landets mest erfarne trenere på området basistrening og har jobbet for Norges Idrettsforbund i mange år. Han presiserte hvor viktig det er å ha basistrening i bunn uansett hvilken idrett man driver. Styrke, hurtighet, utholdenhet og balanse er grunnmur i alle idretter og på alle nivåer. Uansett hvilke ambisjoner man har er det viktig å ha det gøy underveis. Kanskje når du toppnivå i din idrett, og kanskje ikke, men i ung alder er det allsidighet og glede som skal prege aktivitetene.

I dag har mange unge lett for å bli stillesittende foran PC og TV. Han trakk fram som eksempel på forskjell på barns hverdag før og nå; når man hadde gjort noe galt den gang fikk man husarrest og måtte være inne, i dag er "straffen" å bli sendt ut av huset. Det er litt satt på spissen, men det er også betegnende for tiden.

Ved hjelp av Os/Nansens J16 fotballjenter som markører fikk de fremmøtte demonstrert mange øvelser som eksempler på hvordan basistreningsøkten kan bygges opp. Felles for alle øvelsene er at de er enkle, krever lite utstyr, kan tilpasses mange idretter og aldrer, de har mulighet for økende vanskelighetsgrad og alle ble gjort på en relativt liten gulvflate. Så dette skal være gjennomførbart med de ressursene vi har på Tolga i dag. Øvelsene som ble vist var ment som kilde til videre egenutvikling av øvelsene og Tolga IL sine trenere som hadde tatt turen noterte flittig.

Denne temakvelden vil i løpet av høsten følges opp av et instruktørkurs i regi Norges Idrettsforbund, og vi oppfordrer alle trenere og interesserte i å delta på dette. Mer informasjon kommer senere.

Frode Kyvåg er for mange kjent som mangeårig håndballtrener for landslag og i eliteserien og som Norway Cup-general. Hans tema for kvelden var "Hvordan skape engasjement, stolthet og dugnadsvilje", og han brukte sitt arbeid og sine erfaringer i Bækkelaget Idrettslag som utgangspunkt i sitt foredrag.

De fremmøtte ble utfordret til å tenke nytt i forhold til Idrettslagets arbeid. Hvor viktig det er å skape stolthet og engasjement for det arbeidet man gjør i idrettslaget. Voksne i idrettslaget har en unik mulighet til å påvirke barn i positive retninger, skape folkehelse og inkludering, forbygge mot rusmisbrukt og inaktivitet. Hans oppfordret til å jobbe med hele organisasjon, jobbe med adferd og holdninger i alle ledd, ikke bare i idrettsaktivitenene. For å kunne tiltrekke seg nye medlemmer, må man gjøre miljøet attraktivt å komme inn i, skape kultur og tradisjon for dugnadsvillje.

Sitat Nils Arne Eggen: "Samhold går ikke på pålegg og instruks, men på vilje og holdninger".

Miljøet i idrettslaget skal skape vekstvilkår for medlemmene gjennom

- trivsel

- trygghet

- stimuli

Han snakket også om hvor viktig det er at organisasjonen er god på konfliktløsning, aksepterer uenighet, og er god på planlegging i alle ledd.